GÖRÜNTÜLÜ

‘Başûr’da büyük bedeller sonucu elde edilen kazanımlar yok ediliyor’

Kurdistan Bölgesel Yönetimi’nin işgale karşı çıkmak bir yana işgali kolaylaştırdığını, lojistik sağladığını söyleyen KNK Üyesi Refik Gefur, “Kürt halkının çocuklarının büyük bedeller sonucu Başûr’da elde ettikleri kazanımlar yok ediliyor" dedi.

Türk devletinin uzun yıllardır Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne saldırdığını söyleyen KNK Üyesi Refik Gefur, gerillaya karşı başarı sağlayamayan Türk devletini farklı yol ve yöntemler aradığını hatırlattı. Özellikle Zap ve Avaşîn savaşında ağır darbeler alan Türk devletinin, Irak ile sürekli temas halinde olduğunu ve ziyaretlerinin arttığını vurgulayan KNK Üyesi Refik Gefur, “Türk devleti son birkaç aydır Irak'a gidip geliyor. Irak'ı resmen bu savaşa sokmak, yeni bir saldırı başlatmak istiyorlar. Ya Irak'a gidiyor ya da onları Ankara'ya çağırıyor. Kurdistan Bölgesel Yönetimi şu anda tek yönde ilerliyor, bir tarafın kontrolü altında ve onların kararlarına uyuyor. Zaten Türk devleti ile dost olduklarını açık bir şekilde belli ediyorlar.


Türk devletinin işgaline karşı çıkmadığı gibi bazen işgali kolaylaştırıyor, lojistik sağlıyor, siyasi, diplomatik destek sunuyor hatta propagandalarını bile yapıyorlar. Türk devleti artık tüm dikkatini Irak Hükümeti'ni ve Kurdistan Bölgesel Yönetimi'ni bu yeni savaşa nasıl dahil edebileceğine vermiş durumda. Bunun için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu anlamda Irak'a baskı yapıyor, Irak'ın su yollarını kapatıyor, Irak'ın petrol yolunu kapatıyor. Şimdi de Irak petrolünün, aslında Kurdistan petrolünün, Kerkûk petrolünün Ceyhan'a götürülmesi için yeni bir petrol yolu inşa etmeye karar verdiler. Kurdistan güçlerine karşı, Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı sürdürdüğü savaşa Irak’ı da dahil etmek için bunları yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

TEMEL GÜNDEM TÜRK DEVLETİNİN BAŞÛR'U İŞGALİ

KNK olarak temel gündemlerinin Türk devletinin Başûr'a yönelik işgal harekatı olduğunu sözlerine ekleyen Refik Gefur, “Ortadoğu’da savaş var ve bu durum Ortadoğu'nun kalbi gibi olan Kurdistan da ciddi bir tehdit altındadır. Erdoğan hükümeti yeni saldırılara hazırlanıyor. Dolayısıyla bu konu toplumumuzun ana gündemi haline geldi. Çünkü bu saldırı sadece Kurdistan'ın bir kısmına yönelik bir tehdit değildir. Kürt halkının çocuklarının büyük bedeller sonucu Başûrê Kurdistan’da elde ettikleri kazanımlar yok ediliyor. Dolayısıyla Kurdistan halkının, Kurdistan siyasi güçlerinin bu gerçeği bilmesi gerekir; Irak hükümetinin yardımıyla Başûrê Kurdistan’ın altı kazılıyor.

Yani ekonomiyi ellerinden aldılar, sınır noktalarını ellerinden aldılar, uçakları ellerinden aldılar. Şimdi bir saldırı daha olursa o coğrafya kaybedilecek. Kısacası Türk devletinin saldırılarının amacı Kürtlerin kazanımlarını her yerde yok etmektir. Dediğim gibi Kurdistan Bölgesel Yönetimi tek taraflı hareket ediyor, PKK güçleri orada falan diyorlar. Peki, gerilla güçleri Qendîl'den çıkarsa halkın ekonomik durumu mu düzelecek? Gerilla güçleri halkın maaşını mı kesti, petrol yolunu mu kapattı, halkın elektriğini mi kesti, halkın ekmeğini mi kesti? Halkımız bu gerçeği bilmeli ve kara propagandaya inanmamalıdır” şeklinde konuştu.