Avrupa’daki mülteci dramları dayanılmaz boyutlarda

AB ülkelerine yönelik mülteci akını devam ederken, dün birçok ülkeden yüzlercesi yaşamını yitirdi. Akdeniz’den sonra Balkan ülkeleri üzerinden mülteci geçişinin artış göstermesiyle dramların istikameti de değişti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik mülteci akını devam ederken, dün birçok ülkeden yüzlercesi yaşamını yitirdi. Akdeniz’den sonra Balkan ülkeleri üzerinden mülteci geçişinin artış göstermesiyle dramların istikameti de değişti.

Mültecilerin önemli bir kısmının tercihi olan Almanya ise, Dublin Antlaşması’nın işlevsiz kaldığı görüşünde.

Akşam saatlerinde Libya’nın başkenti Trablus’un 160 km batısındaki Zuwara kenti açıklarında 400 kadar mülteciyi taşıyan tekne batarken, gece saatlerine kadar 30 kişinin cesedine ulaşıldı. Libya sahil güvenlik birimlerinden verilen bilgilere göre de, 10 mültecinin cesedi sulardan çıkarıldı.

Ancak batan teknede bulunan 400 kadar mülteciden sağ kurtulanların sayısının 200 kadar olduğu ifade edilirken, diğer mültecilerin tümünün yaşamını yitirmiş olmasından endişeleniliyor. Kurtarılan 150 kadar mülteci Lampedusa adasındaki mülteci kampına yerleştirildi.

Mülteci dramları dün gün boyunca da devam etmişti. İtalya’nın Sicilya adası açıklarında İsveç’e ait Poseidon adlı gemi tarafından 570 mülteci kurtarılmış, ancak kurtarılan gemide en az 52 mültecinin de cesetlerine ulaşılmıştı.

DENİZLERDEN SONRA KARADA ÖLÜMLER

Akdeniz’le birlikte AB ülkelerine yönelik mülteci akını Balkan ülkeleri üzerinden de devam ediyor. Bu da karada da dramların yaşanmasına yol açtı. Avusturya’da içinde onlarca mültecinin cesedinin olduğu bir kamyon otoyol kenarında terk edilmiş halde bulundu.

Daha önce Slovakya’dan bir şirkete ait olduğu bilinen ve sonrasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir oto kiralama şirketince kullanılan kamyon, dün sabah saatlerinde Burgenland eyaleti içerisinde A4 otoyolunda terk edilmiş olarak bulunmuştu. Eyalet polis müdürü Hans Peter Doskozil, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ölülerin ‘20, 40 ya da 50’ olabileceğini, ancak henüz kesin bir rakam veremeyeceğini söyledi.

Kamyonun Slovakya’daki bir et şirketine ait yazılar taşıdığı belirtilirken, şirket tarafından yapılan açıklamada ise, geçtiğimiz yıl içinde 13 adet kamyonlarının satıldığı bildirildi.

Polis, onlarca göçmenin içinde olduğu kamyonun Çarşamba sabahı Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den yola çıktığını, akşam saatlerinde Avusturya’ya girdiğinin anlaşıldığı bilgisini de verdiler. Ayrıca, mültecilerin büyük ihtimalle Avusturya’ya girdiğinde kamyon içinde ölmüş oldukları da tahmin ediliyor.

BELGRAD’DAN 50 OTOBÜS YOLA ÇIKTI

Öte yandan, mültecilerin yeni geçiş noktası olan Balkan ülkelerinden Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan bin civarında mültecinin otobüslerle yola çıkarıldığı iddia edildi.

Belgrad otobüs garından bir yetkili, göçmenleri taşıyan 50 kadar otobüsün ülkenin kuzeyine doğru yola çıktığını söyledi. Otobüslere binen kişilerin yüzde 10 ile 15’inin Sırbistan vatandaşı olduğunu söyleyen yetkili, geri kalanının ise Ortadoğu ülkelerinden mülteciler olduğunu kaydetti.

DUBLİN ANTLAŞMASI YETERSİZ KALDI; UMUT NİJER’DE!

Dün Viyana’da düzenlenen Batı Balkanlar Zirvesi’nde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin iltica taleplerinin ilk başvuru yaptıkları ülkelerde görülmesini öngören Dublin Antlaşması’nın ‘işlemediğini’ söyledi. Merkel, Yunanistan ve İtalya gibi mültecilerin ilk giriş yaptığı ülkelerin mülteci yükünü kaldıramadığını ve yardıma ihtiyaçları olduğunu da kaydetti.

Ancak Merkel’in sınırdışı edilmek istenen bazı mültecilerle ilgili sözleri de tartışmaların düzeyini ortaya koyar düzeydeydi. Merkel, daha önce Avusturya ile Avrupa Komisyonu tarafından sunulan ve mültecilerin bir kısmının Batı Afrika ülkesi Nijer’e transfer edilmelerini öngören öneriyi de savundu.

Bu öneriye göre, iltica hakkı tanınmayan ancak ülkelerine de geri gönderilemeyen mültecilerin BM işbiliğiyle Nijer’de oluşturulacak alanlarda yaşamaları isteniyor.