Astana belirsizliği sürüyor

Suriye'ye ilişkin Rusya, İran ve Türkiye'nin öncülüğünde Astana'da öngörülen görüşmelere ABD'nin katılıp katılmayacağı henüz netleşmedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin bu görüşmelere katılımına karşı olduklarını belirtti. Tasnim haber ajansına göre Zarif, "Onları davet etmedik" dedi.

İran'ın Rusya ve Suriye ile siyasi, askeri ve güvenlik eylemlerinden sorumlu koordinatörü Ali Şamkani de ABD'ye davetiye gönderilmediğini söyledi. ABD'nin katılımı için bir neden olmadığını savunan Şamkani, ama ev sahibi ülkenin ABD'yi gözlemci olarak çağırabileceğini sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Gasemi, "mevcut durumda üçlü çerçeveyi korumak gerekiyor, genişleme başarısızlık risklerini arttırabilir" iddiasında bulundu. Sözcü, Astana görüşmelerine katılım düzeyini belirlemek için Rusya ve Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. İranlı sözcü, müzakereler ve özellikle ABD'nin katılımı konusunda Rusya ile aralarında bir anlaşmazlık olduğu iddialarını da reddetti.

Rusya, ABD'nin yeni Donald Trump yönetiminin Astana müzakerelerine davet edilmesinin doğru olacağını açıklamıştı.

Astana görüşmeleri Pazartesi günü başlayacak. Moskova'ya göre rejim ile dış destekli gruplar arasındaki ateşkesin pekiştirilmesi amaçlanıyor. Geçen hafta sonu Ankara'da buluşturulan 30 dolayındaki grup, görüşmelere katılmayı kabul etti.

Türkiye, Katar ve Suudiler ile bazı batılı iktidarların desteklediği bu gruplar, çoğunluk savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara bulaşan gruplardan oluşuyor. Görüşmelere Kürtler davet edilmedi. Müzakereleri organize edenler ve davetli grupların niteliği, meşruiyet tartışmasına yol açtı. 

BM'nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura da müzakerelere katılmayacak, ama temsil edilecek. Bu haliyle, müzakerelerden barışçıl ve demokratik çözüm yönünde bir sonuç beklenmiyor.