Arktika'da buzulların erimesi petrol iştahını kabarttı

Arktika ulusları, düzenlenen bir zirvede küresel ısınma nedeniyle karşı karşıya oldukları tehlikeleri ve fırsatları hatırladı. Zirveye, ABD, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İzlanda, Kanada, Norveç ve Rusya katılıyor.

Arktika ulusları, düzenlenen bir zirvede küresel ısınma nedeniyle karşı karşıya oldukları tehlikeleri ve fırsatları hatırladı. Zirveye, ABD, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İzlanda, Kanada, Norveç ve Rusya katılıyor.

Arktika, gezegenimizin geri kalan kısmına göre iki kat daha hızlı ısınıyor. 

Amerikan hükümeti geçen ay, uydu ile gözlemlerin başladığı 1970'li yıllardan bu yana buzulların bu kış en düşük seviyeye ulaştığını söyledi.

Dünyanın zirvesi olarak da tanımlanan Arktika'da buzların çözülüşü, sonuçları itibariyle endişe yaratıyor.

Buzulların erimesi bir yandan okyanus seviyesini yükseltirken, diğer yandan da bugüne kadar buzullar altında stoklanan astronomik miktardaki karbon ve metan gazının çıkmasına yol açarak sera gazı etkisi yaratacak.

Ancak buzulların erimesinin bir de iştah kabartan, ticari bir boyutu da var.  Asya'yı Avrupa'ya bağlayan yeni ticari yolların açılmasının yanısıra, dev yataklarda bulunan petrol ve gaz için eller ovuşturuluyor.

Dünyada henüz keşfedilmemiş petrolün yüzde 13'ünün, doğal gaz rezervlerinin ise yüzde 30'unun bu bölgede olduğu tahmin ediliyor.

Bu durum, beraberinde yeni sorunlar ve rekabetlerin yaşanmasına yol açıyor.  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, zirvede yaptığı konuşmada "Bölgedeki buz denizinin erimesi belli sayıda fırsat ortaya çıkarıyor" dedi.

Kerry, "Ama, öngörülen kalkınmaların bölge sakinlerinin korumak istedikleri tarihi ve yaşam biçimlerini hesaba katmak, kalıcı kalkınmayı hesaba katmak zorunludur" diye ekledi.

Zirvedeki tartışmalar, yerli grupların, çevre örgütleri ve Çin gibi bazı gözlemcilerin katılımı ile sürdürülüyor.