Amerikalı büyük patronlar yasaklı ülkelerden geliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen karşıtı kararnamelerine iş dünyasından da tepkiler geldi.

Trump, “Yabancı teröristlerin ABD’ye girişine karşı ulusu korumak” adına 27 Ocak’ta bir kararname imzaladı. Yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişi yasaklandı. Bunlar Yemen, İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Iraklıları ilgilendiriyor. Ancak dünyanın birçok ülkesindeki çifte vatandaşlık sahipleri de bu karardan etkileniyor.

Amerikalı birçok patron ekonomik çıkarlar ve ahlaki değerler adına tartışmalı kararnameye tepkilerini gösterdiler. Amerika’da öne çıkan patronları birçoğu, göçmen kökenli ailelerden geliyor. Büyük Amerikalı şirketler, çıkarılan kararnamenin Amerikan değerlerine aykırı olduğunu ifade ediyor.

National Foundation for American Policy isimli hükümet dışı örgüte göre, yeni teknoloji alanında uzman olan ve bir milyar doları aşkın değeri olan Amerikan şirketlerinin yüzde 51’inin en az bir yabancı kökenli kurucusu var. Sembolik olarak da büyük bir değeri olan iki büyük Amerikan firması, Microsoft ve Google Hindistanlı Satya Nadella ve Sundar Pichai tarafından yönetiliyor. Kendi ülkeleri doğrudan kararnameden etkilenmese de her iki patron, Trump yönetiminin bu yasağına tepki gösteriyor.

GÖÇ OLMASAYDI APPLE OLMAYACAKTI

İşte yasakların doğrudan veya dolaylı etkilediği ülke kökenli patronlardan bazıları:

Steve Jobs: Apple’ın kurucusu, Suriye kökenli, 2011’de hayatını kaybetti. Apple’ın mevcut yöneticisi Tim Cook, Trump’ın kararnamesine tepki olarak, “Göç olmasaydı Apple olmayacaktı” dedi. Steve Jobs, Suriyeli bir baba ve İsviçreli bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha sonra Ermeni kökenli bir çift tarafından evlatlık alındı.

Pierre Omidyar: E-bay’in patronu, İran kökenli. Paris’te İranlı bir ailede dünyaya geldi. Altı yaşındayken ABD’ye taşındı. 1990’da internet üzeri satış sitesi e-Bay’i kurdu. Bugün artık şirketi başkanı değil ama hisselerinin yüzde 7’si ona ait. Buna karşın internet üzeri ödeme servisi PayPal’ın müdürlüğünü yapıyor. Serveti, Forbes dergisi tarafından 8.1 milyar dolar olarak değerlendiriliyor.

Shahid Khan: Bu Amerikalı milyarder Pakistan kökenli. 1980’li yılardan bu yana otomobil şirketi Flex-N-Gate’te hisseleri var. Aynı zamanda Ulusal Futbol Ligi’nde Jacksonville Jaguars kulübü, Londra Fulham Football Kulübü ile Toronto’da Four Seasons hotelinin sahibi durumunda. Forbes’e göre 7.5 milyar dolar serveti var.

Haim Saban: Televizyon programı yapımcılığında servet edinen bu iş adamı, Mısır kökenli. Fransa’da Goldorak, Ulysse 31 Les Mystérieuses Cités d’or, Starsky and Hutch ve Dallas dizi filmleri ile kariyerine başladı. 1983’te Los Angeles’a taşınarak burada özellikle Powers Rangers’i yaratarak Japon çizgi filmlerini uyarladı. Serveti 3 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Fayez Sarofim: Houston’da hockey ekibi sahibi bu Amerikalı, Mısır kökenli. NFL Houston Texans’ın da kısmen sahibi olan Sarofim’in seveti 1.6 milyar dolar.

David ve Orion Hindawi: Bilgisayar alanında servet yapan David ve Orion Hindawi, Irak kökenli. David Hindawi, oğlu Orion ile birlikte 2007’de Titanium siber güvenlik firmasını kurdu. 1970’te ABD’ye göç etti. Serveti 1 milyar dolar.