Alman nükleer şirketleri giderleri devlete ödetme peşinde

2022 yılında atom santrallerinden enerji üretimini tümüyle sonlandıracak olan Almanya’da, nükleer santrallerin oluşturacağı giderlerin nasıl karşılanacağı tartışılıyor

2022 yılında atom santrallerinden enerji üretimini tümüyle sonlandıracak olan Almanya’da, nükleer santrallerin oluşturacağı giderlerin nasıl karşılanacağı tartışılıyor. Hükümet, enerji şirketlerinin bu sorumluluktan kaçmasını engellemeye çalışırken, enerji şirketleri ise yargıya gitmeye hazırlanıyor.

Almanya’da halen aktif olan 17 nükleer santralin tümü 2022 yılına kadar kapatılmış olacak. Yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımlarla önde gelen Almanya’nın bu angajmanından doğacak enerji açığının yanı sıra nükleer santrallerin oluşturduğu kirliliğin maliyeti de tartışma konusu.

Nükleer santrallerin tümüyle kapanmasından on yıllar sonrasına kadar devam edecek olan temizleme ve atık depolama maliyetlerinin ise on milyarlarca Euro’yu bulması bekleniyor. Atom enerjisi üretiminde aktif olan Eon, RWE, EnBW ve Vattenfall gibi büyük şirketlerin nükleer sonrası maliyetler için 35,8 milyar Euro’luk bir bütçe ayırdıkları biliniyor.

Ancak hükümet, enerji şirketlerinin atom üretiminden kaynaklanan giderlerden kaçmak için yan şirketlerini devreye koymasının önüne geçmek istiyor. Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel tarafından hazırlanan ve ilgili bakanlıkların da onayladığı yeni bir kanun tasarısıyla, şirketlerin atom üretiminden ‘sorumluluklarını süresiz’ olarak üstlenmeleri şart koşuluyor.

Gabriel’in öncülük ettiği ve bu ay içinde Federal Meclis’e gelmesi beklenen bu projenin haklı gerekçeleri de bulunuyor. Almanya’nın en büyük enerji şirketi Eon, zaten 7 yıl içinde tümüyle kapatılacak olan nükleer santralleri ile gaz ve kömür işletmelerini yan kuruluşu olan Uniper’e devretmek istiyor.  Eğer yeni kanun çıkmazsa, Eon’un on yıllarca boyunca işlettiği nükleer santrallerinden kaynaklanacak giderleri karşılama sorumluluğu 5 yıl içinde ortadan kalkmış olacak. Bu da, Eon’un sorumluluğunun devlete yüklenmesi anlamına geliyor.

Eon şirketi ise, hükümetin nükleer üreticisi şirketlere ait sorumluluğu süresiz hale getirecek olan yasa tasarısına karşı yargıya başvuracağını duyurdu. Medyaya konuşan bir şirket sözcüsü, böylesi bir kanunun anayasaya aykırı olup olmadığını araştıracağı bilgisini verdi.