ABD İsrail’e bir bomba sevkiyatını askıya aldı

ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik saldırısına ilişkin geçen hafta bir bomba sevkiyatının teslimatını askıya aldıklarını açıkladı.

AFP’nin haberine göre adının açıklanmasını istemeyen Joe Biden yönetiminin üst düzey yetkilisi, “Geçen hafta bir silah sevkiyatının teslimatını askıya aldık. Bu sevkiyat 2,000 pound (907 kg) ağırlığında 1,800 bomba ve 500 pound (226 kg) ağırlığında 1,700 bombadan oluşuyor” dedi.

Yetkili, “Bu sevkiyatın nasıl yapılacağı konusunda nihai bir karar vermedik” diye ekledi.

Bu karar, Washington'un İsrail birliklerinin Refah'ta planladığı büyük bir saldırıya karşı çıktığı bir dönemde alındı.

Washington, kamuoyu önündeki açıklamalarında Refah’a sığınan sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir plan olmaksızın yapılacak bir saldırıyı desteklemediğini birçok kez ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya “net tutumunu yineledi”.

ABD'li üst düzey yetkili, İsrailli ve ABD'li yetkililerin alternatifleri tartıştıklarını ancak “bu tartışmaların devam ettiğini ve (ABD’nin) endişelerine tam olarak yanıt vermediğini” söyledi. 

Yetkil, “İsrailli liderler böyle bir operasyon kararına yaklaştıkça, Refah'ta kullanılabilecek belirli silahların İsrail'e transfer edilmesine yönelik teklifleri yakından incelemeye başladık. Bu süreç Nisan ayında başladı” diye belirtti.

Yetkili, Washington'un “özellikle” daha ağır olan 2,000 lb'lik bombaların kullanımına ve “Gazze'nin diğer bölgelerinde görüldüğü gibi yoğun kentsel ortamlarda yaratabilecekleri etkiye” odaklandığını da sözlerine ekledi.

Yetkili, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın JDAM (mesafe güdümlü bombalar) olarak bilinen hassas bombaların kullanımı da dahil olmak üzere diğer silah transferlerini de incelediğini sözlerine ekledi. 

Salı günü İsrail ordusu Refah'a (güney) tanklar konuşlandırdı, Mısır'la olan sınır kapısının kontrolünü ele geçirdi ve insani yardım için iki ana erişim noktasını (Refah ve Kerem Şalom) kapattı; bu önlem ABD tarafından “kabul edilemez” olarak değerlendirildi. İsrail, çarşamba günü yaptığı açıklamada ise insani yardımlar için Kerem Şalom kapısını açtıklarını bildirdi. 

Cumhuriyetçiler ABD’nin sözkonusu silah sevkiyatını askıya almasını eleştirdi.  ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'e yönelik askeri yardımları kısıtlamayı amaçlayan her türlü tedbiri kınadı.