AB’nin GDO’lu ürün ithalatı kararı tartışmalı

AB içinde genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili tartışmalarda yeni bir aşamaya girildi. AB Komisyonu’nun geçtiğimiz gün aldığı kararla ithal edilebilecek GDO’lu ürünlere 19 yeni ürün eklenirken, çevrecilerin tepkisi artıyor.

Avrupa Birliği (AB) içinde genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili tartışmalarda yeni bir aşamaya girildi. AB Komisyonu’nun geçtiğimiz gün aldığı kararla ithal edilebilecek GDO’lu ürünlere 19 yeni ürün eklenirken, çevrecilerin tepkisi artıyor.

Uzun yıllardır tartışma konusu olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ithal edilmelerine karşı çıkılan GDO’lu ürünlerde ABD’nin dediği olmaya başlıyor. Gıda sektörünün yanı sıra hayvan besiciliğinde kullanılan 19 GDO’lu ürüne ithal izni verilmesiyle, AB’ye ithal iznine sahip ürünlerin sayısı 75’e yükseldi. Ürünlerden ikisi çiçek yetiştiriciliğinde kullanılacak.

TARTIŞMALI MONSANTO ŞİRKETİNİN ÜRÜNLERİ ÇOĞUNLUKTA

Ürünlerin 11’i Avrupa’daki GDO tartışmalarının odağındaki ABD’li Monsanto şirketine aitken, soya, mısır, kolza ve pamuk türlerini içeriyor. Kalan 8 ürünün Amerikan Dupont şirketi ile Alman Bayer ve BASF şirketince üretiliyor.

AB Komisyonu’nun aldığı kararla ithal izni verilen ürünlerin haricinde yaklaşık 40 GDO’lu ürün için de yapılan başvurulara henüz cevap verilmedi.

ÜYE ÜLKELER KOMİSYON’UN ONAYLADIĞI ÜRÜNLERİ YASAKLAYABİLECEK

Avrupa ülkelerinde GDO ürün ekiminde ise sadece MON810 adlı mısır türüne izin verilirken, geçtiğimiz hafta alınan başka bir kararla üye ülkelerin Komisyon’un izin verdiği ürünleri yasaklamasına da imkan tanınıyor. Böylelikle, Fransa başta olmak üzere GDO’lu ürünlere karşı çıkan 19 ülkenin söz konusu ürünlerin ithalatını sınırlandırma yada yasaklaması mümkün olacak.
Ancak AB ülkelerinin, Brüksel'den onay alan ürünleri yasaklama kararları için gerekçelerini göstermesi gerekecek.

Avrupa'da, Amerika ve Asya'da yaygın bir şekilde yetiştirilen GDO'larla ilgili derin fikir ayrılıkları bulunuyor. İngiltere GDO üretimini desteklerken, Fransa'nın da aralarında bulunduğu 19 ülke bu ürünlere karşı çıkıyor.

ÇEVRECİLER TÜMÜYLE YASAKLANMASINI ABD İSE SERBESTLİK İSTİYOR

AB'de GDO'lu olarak şu anda yalnızca MON810 adlı mısır türünün üretimi yapılıyor ve bu da ağırlıklı olarak İspanya ve Portekiz'de yetiştiriliyor.

Komisyonun üye ülkelere ürünlerde sınırlandırma veya yasak getirebilmesini öngören yeni düzenlemesi, ABD gibi Birlik ile serbest ticaret müzakereleri yürüten ortaklarını rahatsız ediyor. ABD, Avrupa'nın pazarını GDO ithalatına tam olarak açmasını istiyor.

Ancak düzenlemeler, ortak pazarda tek bir ülkenin dahi belli bir GDO'lu ürünün ithalatına izin vermesi halinde bu ürünün diğer tüm AB ülkelerine yayılacağını söyleyen çevreci örgütlerin de tepkisini çekiyor.