2017’de Libya’dan ciddi mülteci akını bekleniyor

2016’da Libya’dan Akdeniz üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen göçmenlerin sayısı rekor düzeye ulaşırken, bu yıl içinde de ciddi bir mülteci akını bekleniyor.

Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex) Direktörü Fabrice Leggeri, bu yılın sonuna kadar Libya’dan gelecek mültecilerin sayısında ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.

2016 yılında Libya üzerinden 181 bin mültecinin AB ülkelerine geldiğini hatırlatan Leggeri, bunun da 2015’e oranla yüzde 17 artış anlamına geldiğini kaydetti.

2014-2016 yılları arasında Ege dahil Akdeniz üzerinden AB’ye gelenlerin sayısının 1,6 milyonu bulduğunu söyleyen Leggeri, öncelikli olarak göçün ilk hedefi olan İtalya’ya destek verilmesi gerektiğini savundu.

AB yetkilileri, Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerin büyük kısmının mülteci statüsünde olamayacağı görüşünde. Birlik ülkelerinde sınırdışı kararı verilen mültecilerden üçte ikisine yakınının sınırdışı edildiği de bildiriliyor.

Frontex Direktörü Leggeri, 2016 yılında hakkında sınırdışı kararı verilen 305 bin göçmenden 176 bin kadarının ülkelerine veya üçüncü ülkelere geri gönderildiği bilgisini verdi. Bu da sınırdışı kararlarının uygulanma oranının yüzde 58 olduğunu gösteriyor.