15 bin yıldır vahşi yaşamdan taviz vermeyen kabile: Sentineller

On binlerce yıldır yaşadıkları Kuzey Sentinel Adası’nda dış dünyayla hiçbir şekilde teması bulunmayan kabilenin internetteki popülaritesi de artıyor.

On binlerce yıldır yaşadıkları Kuzey Sentinel Adası’nda dış dünyayla hiçbir şekilde teması bulunmayan kabilenin internetteki popülaritesi de artıyor. Adaya bugüne kadar ayak basanlar ya öldürülüp ya da canlarını zor bela kurtarırken, birçok kişi ‘hayali tatil maceralarına’ ilişkin notlama bile yapıyor.

Google üzerinde açılan sayfada Kuzey Sentinel’i gördüğünü söyleyen hayali turistlerin adaya verdikleri not ortalaması ise 5 üzerinden 4,4. Yani diğer turistik alanlara göre oldukça başarılı bir profil çizilmiş.  

Oysaki Kuzey Sentinel Adası’nın bilinen tek özelliği, 15 bin yılı aşkındır üzerinde yaşayan ve sayıları 400 kadar olarak tahmin edilen kabile tarafından kimsenin yaklaştrılmadığı. Afrika kökenli Sentineller kabilesi, Andamanlar adalarında yaşayan halklarla bağı var, ancak uzun süredir birbirlerinden koptukları tahmin ediliyor.

ADAYA AYAK BASAN HERKESE KARŞI SAVUNMA

İdari olarak Hindistan’a bağlı olan ada Bengal Körfezi’ndeki Andaman adalarından biri ve yüzölçümü 72 kilometrekareyi buluyor. Buraya yaklaşan balıkçılar, mızraklarıyla savunmaya geçen ada sakinleri olan Sentineller tarafından uzaklaştırılıyorlar. Bugüne kadar birçok yabancının adaya ayak basar basmaz öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Adaya geçtiğimiz aylarda gönderilen Hindistan elçilerinin öldürüldüğü ve Sentineller tarafından yendiği söylentileri çıksa da, Sentineller’in sadece balık ve kaplumbağa ile beslendiği biliniyor.

30 YIL SONUNDA ADAYA ÇIKABİLDİ

Kuzey Sentinel adasına bugüne kadar sadece birkaç maceraperestin girebildiği ve bunun da öyle kolay olmadığı bir gerçek. The Independent gazetesi için 1960’lı yıllarda adaya girmeye çalışan Hindistanlı bilim insanı Trilokinath, ancak 1991 yılında bu hedefine ulaşabiliyor.

Trilokinath’ın izlenimlerine göre, Sentinel halkı oldukça ‘saldırgan’ tavrıyla dikkat çekiyor ve hem kendisi hem de ekibi birçok kere öldürülmekle karşı karşıya kaldılar. Ekibin Documentary Chanel için hazıladığı belgeselin görüntülerinde, Sentinellerin verilen hindistan cevizleri ile bakırdan malzemeleri alırken, bırakılan domuzu öldürerek toprağa gömdükleri görülüyor.

Sentinel kabilesinin Trilokinath ve ekibiyle olan ilişkileri daha sonra düzelse de, kabilenin adaya yaklaşan diğer kişilere karşı tavrında bir yumuşama gözlemlenmemiş. 2006 yılında adaya yaklaşan iki balıkçı Sentineller tarafından öldürülüyorlar.

SOYLARI TÜKENMEK ÜZERE

Ancak her ne kadar Kuzey Sentinel adasında doğal ortamlarında yaşasalarda, kabilenin yok olma tehlikesi de bulunuyor. Survival International adlı dernek, ‘gezegenin en hassas topluluğu’ diye adlandırdığı Sentinellerin tümüyle izole olmalarının tehlikeli olduğunu savunuyor. Dernek, grip veya kızamık gibi salgınların ada sakinlerinin hayatını tehdit edebileceğini düşünüyor.

Kuzey Sentinel adası, Andaman adalarının 1800’lerde İngilizler tarafından sömürgleştirilmesi sonrasında meydana gelen salgınlardan diğerleri kadar etkilenmemişti. İngilizlerin adalara girişi sonrasındaki salgında Sentinellerin diğer üyelerinin tümü yaşamını yitirmişti.

Survival International ise, her ne kadar tümden izole olmaları tehlikeli olsa da Sentinel kabilesinin yabancılarla kontağının engellenmesine çaba sarfediyor.