Marsilya’da Newroz: Newroz ruhu ile seçimlere yürüyoruz

“Çağın zafer Newroz’u kutlu olsun” ve “Tecridi kıralım, özgürlüğü sağlayalım” şiarıyla gerçekleştirilen Marsilya Newrozu için binler Parc De La Rose’a akın etti.

Kurdistanlılar ve dostlarının akın ettiği Marsilya Newrozu, binlerin sabahın erken saatlerinde Parc De La Rose alanını doldurması ile başladı. Alan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Çağdaş Kawa Mazlum Doğan, Newroz şehitleri Sema, Ronahi, Zekiyelerin pankartları ve sarı, kırmızı, yeşil renkleri ile donatıldı.


Marsilya’da 2023 Newrozu, “Çağın Zafer Newrozu Kutlu Olsun” ve “Tecridi kıralım, özgürlüğü sağlayalım” şiarıyla gerçekleştirildi. Sabah saatlerinden itibaren Newroz meydanına akan kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlarla Newroz ateşini yaktı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz programı Murat Ceylan’ın konuşması ile sürdü. Gerillanın destansı direnişini selamlayan Ceylan, 2 yılına giren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılarak süren tecride de değindi. Ceylan, “Kürtlerin direnişi karşısında çaresiz kalan AKP-MHP faşizmi, İmralı başta olmak üzere direnişin sürdüğü her alanda bütün gücü ile saldırmaktadır. Bu saldırılar karşısında çaresiz kalan işgalciler, tecrit ve soykırım politikalarını derinleştirmektedir” dedi.

Ceylan yaklaşan seçim sürecine de işaret ederek, faşizmin kurumsallaşmasını engellemek, geriletmek ve AKP-MHP soykırımına dur demek için bu Newroz coşkusu ile seçimlerde partilerine ve kimliklerine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Daha sonra sahneye gelen Sanatçı Ferhat Tunç ise depremde yaşamını yitirenleri anarak, devletin Kurdistan’da halkı kaderine terk ettiğini dile getirdi. Bu Newroz’un zafer ve özgürlük Newrozu olacağına değinen Tunç, öfkeyi diri tutma ve faşizme karşı bütün güçle savaşılması gerektiğini söyledi.

Konuşmalar ardından Xecê, Mehmet Cantepe, Renas Demhat, Kewê Zeraq şarkılarını seslendirdi. Binlerce kişi sık sık “Bijî Serok Apo” ve Katil Erdoğan” sloganlarını atıp şarkılar eşliğinde halaya durdu.