Londra Newroz’u: Gerilla ruhu ile faşizmi yıkacağız!

Londra’da binlerce kişi ‘Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir’ şiarı ile Newroz’da buluşarak, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde ‘gerilla ruhu’ ile faşizmin yıkılacağını vurguladı.

Bu yıl Kürdistan merkezli depreme adanan Londra’ Newroz’u için binlerce kişi bir araya geldi.

Kürt Halk Meclisi öncülüğünde ‘Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir’ şiarı ile Londra Finsbury Park’da düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı.  Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Paris Katliamı şehitleri, Sakine Cansız, Evîn Goyî, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan, Mîr Perwer, Abdurrahman Kızıl ile şehit Fatma Onur (Kinda Zîn), Karasungur Kanîreş (Zübeyir Teymuroğlu) ve

Rojava’da şehit düşen YPG’li İngiliz savaşçıların fotoğrafları asıldı. 

Newroz alanında Civaka İslamiya Kurdistan, Partizan, MLKP, Tohum Kültür Merkezi, Heyva-Sor, Roj Women ve yöresel dernekler ile devrimci sol örgütler açtıkları stantlarda depremzelerle dayanışma amaçlı  kitap ve yiyecek satışında bulundu.

Kurdistanlıların akın ettiği Newroz’da gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu tişörtler giydi. Gençlerin gerilla elbiselerini tercih ettiği Newroz’da kadınlar ulusal kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturdu. Alanda Kurdistani renkler hakim olurken, Türk devletine öfke ve tepki vardı.

Depremde hayatını kaybedenler ile birlikte devrim ve demokrasi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Newroz’da sık sık, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî Newroz”, “Katil AKP katil Erdoğan”, “Jin jiyan azadi”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” şeklinde sloganlar attı.  Newroz’da ilk olarak Koma Sersi sahne alarak, klamlarını dayanışma ve özgürlük için söyledi.

 

Koma Sersi’nin ardından Londra Kürt Halk Meclisi adına Baran Pazarcık ve Türkan Budak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Eşbaşkanlar yaptıkları konuşmalarda, depremde hayatını kaybedenleri anarak, “Zekiyelerin Rahşanların ruhudur Newroz. İnkarın, zulmün ve işgalciye karşı diriliştir özgürlüktür Newroz. Türk faşizmi ve AKP-MHP faşizmi halkımızı depremde enkazlarda bırakarak binlerce insanın hayatının kaybetmesine yol açmıştır.  Dayanışma ile halkımızın yaralarını saracağız, bu faşist düzeni yıkacağız. Bugün Önder Apo tecrit altındadır. Bizler bu yıl ki Newroz’u Önder Apo şahsında ‘Dem dema azadiyê ye’ şiarıyla tecridi yıkacağız, Önder Apo şahsında halklarımız özgürleşecek” dedi.

Britanya Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Miraz Serhat ise, Newroz’un mücadele ve özgürlük olduğunu ifade ederek, “Bu yıl ki Newroz ruhuyla bu faşist AKP-MHP rejiminden hesap soracağız, dayanışmayı isyana, isyanı özgürlüğe dönüştüreceğiz. Bu Newroz isyan ruhuyla, Önder Apo’ya özgürlük Kürdistan’a özgürlük şiarımızı gerçekleştirmenin Newroz’u olacaktır.  Ve Newroz ruhuyla 14 Mayıs’ta bu faşist iktidardan hesap soracağız” diye kaydetti.

Newroz’da Bursaspor karşılaşmasından Amedspor’a yönelik faşist saldırılar unutulmadı ve sahneye Brignton kentinden Kürt çocuklarından oluşan Amedspor çıkarak, halkı selamladı. Bu sıra da “Kahrolsun faşizm” şeklinde slogan atıldı. Yine Kırkısraklılar Derneği Folklor Ekibi ise Kürdistan yörelerinden halk oyunları ile kitleden yoğun alkış aldı.

İHTİYACIMIZ GERİLLA RUHUDUR

Newroz’da Britanya Demokratik Güç Birliği adına İbrahim Avcil’in yaptığı konuşma ise kitlenin ruhunu yansıttı. Faşizm sandıkta değil, sokakta, mücadeleyle, devrimci bir ayaklanmayla yıkılabileceğini vurgulayan Avcil, “İhtiyacımız olan şey 14 Mayıs seçim ruhu değil, Gazi’nin, Sur’un, Cizre’nin, dağdaki gerillanın ruhudur. Bize kazandıracak olan budur” dedi. Avcil, dayanışmanın önemine vurgu yaparken, İngiltere’de göçmenlere yönelik ırkçı yasalara karşı herkesin sesinin daha gür yükseltmesi gerektiğini kaydetti.

Rojava adına bir konuşma yapan Ehmed Muslim de dayanışmanın önemine vurgu yaparak, Türk devlet faşizminin Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı topyekun mücadelenin önemine vurgu yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretinin artık kabul edilemez bir noktada olduğunu ifade eden Muslim, Kürdistan halklarının bu işgalci faşizme karşı direnişi ve isyanı büyütmesi gerektiğini ifade etti.

BAYDEMİR: CİZRE BODRUMLARININ HESABINI SORACAĞIZ

Kürt siyasetçi Osman Baydemir de kitleye hitap etti. Türk devlet faşizminden dolayı Kurdistan merkezli depremde on binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Baydemir, bugüne kadar halkın gösterdiği dayanışmayı kutladı.

Halepçe Katliamı’nda kimyasal kullanan zihniyet ile bugün Kürt halkına kimyasal kullanan zihniyetin aynı olduğunu ifade eden Baydemir, “Saddam nasıl ki zulmünün kurbanı olduysa bugün Kürt halkına kimyasal kullananlar zulmünün kurbanı olacaktır” dedi. Ankara’nın Tahran’ın zulmüne karşı tüm Kurdistani hareketlerin Kürt düşmanlarına karşı birlik olması gerektiğini söyleyen Baydemir, “Kürt gençleri ve yiğitlerini katleden bu faşist zihniyete, bodrumlarda yakılan Kürtler için, Rojava’nın statüye kavuşmasını istemeyen bu faşist iktidarlara karşı Kurdistani tüm hareketler birlik olmalıdır” diye kaydetti.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere de değinen Baydemir, şunları söyledi: “Bu saatten sonra öyle bir hazırlanalım ki, 14 Mayıs seçimlerine her Kürt, her aktivist Kürt halkını Cizre’de bodrumlarda yakarak katledenlerin hesabını Erdoğan rejiminden bu faşist rejimden sormak için harekete geçsin.” Baydemir, sözlerini “Jin jiyan azadi” sloganı ile bitirdi.

Newroz’da bir İşçi Partisi Milletvekilleri Bambos Charalambous ve Katherine West kısa birer konuşma yaparak, halkın Newroz’unu kutladı ve “dayanışmaya devam” mesajı verdi.

Newroz’da bir konuşmada İşçi Partisi eski Genel Başkanı Milletvekili Jeremy Corbyn yaptı. Kürt halkını derinden etkileyen korkunç bir katliam yaşandığını hatırlatan Corbyn, “Bugün burada hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyor ve çadırlarda kalan ve zor durumda olanlar için dayanışmayı sürdüreceğimizi ifade ediyorum. Zorluklar Kürt halkın açısından yeni bir şey değil. Bunu dayanışmayla aşacağız” dedi.

Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde cesur ve kararlı olduğunu vurgulayan Corbyn, “Bir kez daha söylüyoruz, barış için Öcalan’a özgürlük. Yaşasın Kürt halkı, yaşasın Kurdistan” dedi. Corbyn sözlerini “Kurdistan’a barış, Öcalan’a özgürlük” diyerek bitirdi. Bu sırada binlerce kişi “Bijî Serok Apo” sloganını attı.

Newroz’da sanatçılar Diyar, Nûarîn, Nasır Rezzazi ve Koma Zelal sahne alarak şarkıları ve kilamları ile dayanışmaya, direnişe, isyana ve özgürlüğe vurgu yaptı.