Düsseldorf Zap’ın direniş ruhuyla bütünleşti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Türk devletinin işgal ve kimyasal saldırılarına karşı yürüyen on binler sloganlar ve tilililerle Zap direnişini selamlarken, Türk devletinin saldırganlığına destek veren ülkeleri kınadı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa'daki Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) öncülüğünde “Li dijî êrîşa dewleta Tirk û bikaranîna çekên kîmyewî, Kurdistanê Biparêze (Türk devlet saldırıları ve kimyasal silah kullanımına karşı Kürdistan'ı koru)” sloganıyla Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirilen yürüyüş ve miting Düsseldorf Rheinpark’ta sona erdi.

Düsseldorf Gragos-Adolf-Platz meydanında saat 12.00’da başlayan 50 bin kişinin katıldığı yürüyüş kortejinde Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin aileleri ilk sırada yer alırken, işgalci Türk devletinin kimyasal saldırılarını protesto etmek için kimyasal koruyucu elbiseleri giyen Kürdistanlılar ikinci sırada yer aldı. Kürt sanatçılar da kendi stranlarıyla kortejde yer aldı. Kitle, yürüyüş boyunca aralıksız sloganlar atıp ve stranlara eşlik etti.

KCK, PKK, YPG bayrakları İle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posteri açılan yürüyüşte, “NATO-Mitglied Türkei setzt chemische waffen in Kurdistan ein”, “Solidarität mit der kurdischen Freiheitsbewegung”, “Defend Kurdistan”, “Erdogans Giftgasangriffe stoppen”, “Defend Kurdistan gegen türkische Besetzung und Einsatz von chemische Waffen”, “Wer zu Kurdistan schweigt, soll nicht über die Ukraine sprechen!” pankartları taşındı.

Yürüyüş, Rheinpark  meydanında mitinge dönüştü. Mitingde Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın farklı ülkelerinden siyasi parti, insan hakları, ekolojist, kadın hareketi temsilcileri konuştu.

Mitingde açış konuşması yapan sunucu “Hiç gördünüz mü kimsenin Barzani’nin fotoğrafını bayrağını taşıdığını? Ama bakın Kürt halkı tüm zorluklara yasaklamalara rağmen gerillanın mekabını, Önder Apo’nun posterini onurla taşıyor” dedi.

Miting Kürt ulusal marşı “Ey Reqîp” ile başladı. Marş çalınırken gençler KCK bayrağı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini açtı.

Mitingde ilk sözü KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ile Engin Sever aldı. Zübeyde Zümrüt , “Zap direniyor, Önder Apo direniyor, biz de Düsseldorf’tan direnişe selam veriyoruz” derken, Engin Sever de, işgalci Türk devletine en büyük cevabı halk olarak bugün Düsseldorf’ta verdiklerini belirtti. Türk devletine kimyasal silahları Almanya’nın verdiğine dikkat çeken Sever, “Kürt halkı işbirliğinizi kabul etmiyor. Kürt halkının iradesi Önder Apo’dur, Zaptır, gerilladır. Bugün bu kesinleşmiştir. Bu nedenle bijî Serok Apo, biji berxwedana gerîla diyoruz” diye konuştu.

‘KÜRT YOLDAŞLARIMIZLA DA DAYANIŞACAĞIZ’

Ardından Yazar ve Dr. Michael Wilk, Türk devletinin saldırısında bugüne kadar yüzlerce çocuk ve sivilin katledildiğine, yeni işgal tehditleriyle de işgal alanlarını genişletmek istediğine işaret ederek, “Bu Erdoğan rejiminin terörüdür” dedi.  

Yürüyüşe katılanlar arasında olan İngiltere Sendikası Temsilcisi Simon Dubbins ise şunları vurguladı: “Britanya’dan omuz omuza mücadele edeceğiz. Güney Afrika’daki yoldaşlarımızla 90’larda omuz omuza dayanıştık. Kürt yoldaşlarımızla da dayanışma içinde olacağız. Abdullah Öcalan’a özgürlük!”

Konuşmalardan sonra TEV-ÇAND sanatçıları, stranlar seslendirdi.

‘TÜRK SALDIRGANLIĞINA DESTEK VERMEYİN’

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, “Kürt halkı bugün gerillaya binlerce selam yolladı. Kürt halkı bugün OPCW’ye ve NATO’ya sözünü söyledi. Kürt halkı Barzani ailesinin ihanetine de dur dedi” diyerek, bütün güçleri yürüttükleri kirli politikalardan vazgeçmeye çağırdı.

Kürt halkı olarak birlikte eşit bir yaşamı istediklerini belirten YJK-E sözcüsü Ayten Kaplan, uluslararası güçlere seslendi: “Bu silahları kimlerin verdiğini biliyoruz. Kürt halkını jenositle bitiremezsiniz. Almanya’da kimliğimiz yasaklanıyor. Eylem, etkinliklerimiz yasaklanıyor. Êdî bes e! Biz demokratik bir ortamda yaşamak istiyoruz. Biz özgürlük, demokrasi istiyoruz; bu nedenle buradayız. Türk saldırgan politikasına destek vermeyin.”

‘ULUSAL TEMSİL GELİŞİRSE HİÇBİR GÜÇ BİZİ YENEMEZ’

Kürdistan İslami Partisi Başkanı ve Bakur partilerini temsilen Hikmet Serbilind konuştu. HPG savaşçılarını selamlayan Serbilind, devamla, “İşgalci devlete karşı ulusal bir tutum göstermek istiyoruz. Türk devleti Kürtlerin yok edilmesi üzerine kurulu. Kürt varlığını kendisine karşı tehdit olarak görüyor. Kürtler birlik olur, ulusal temsil geliştirse Ortadoğu’da hiçbir güç Kürtleri yenemez. Türk devletinin hedefi sadece tek bir güç değil. Kürtlerin tüm kazanımları. Eğer gerilla yenilirse tüm Kürtlerin evi yıkılır” dedi.  

‘HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

KNK Eski Başkanı Tahir Kemalizade de “Kürdistan, Kürtlerin ülkesidir; ne Arap’ın ne Acem’in ne de Türk’ündür. Biz kendi ülkemizi, hakkımız olanı istiyoruz. Gerillayı selamlıyorum, kahraman Kürt halkını kutluyorum. Binlerce Zîlan olarak meydandayız! Kürtler özgürleşmeden kimse özgür olamaz. PKK özgür olmadan Başûr özgür olamaz. Bijî Serok Apo” ifadelerini kullandı.  

Die Linke’den siyasetçi Mizgin Çiftçi de mitingde söz aldı. Kürt halkının direnişini kutlayan Mizgin Çiftçi şunları söyledi: “Alman hükümetine sesleniyorum, Kürt halkı Rojava’da, Başûr’da, Bakur’da kimyasala maruz kalıyor ama dayanışma yok! Kim bombalıyor? Kim İstanbul Sözleşmesinden çıktı, kim Başûr’u bombalıyor? Terörist Erdoğan rejimi.”

Miting, TEV-ÇAND sanatçılarının Çerxa Şoreşê ve Herne Pêş marşlarını seslendirmesi ardından sona erdi.