Basel’de Cumartesi Anneleri’ne destek eylemi

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla Basel’de bir araya gelen aktivistler, “Cumartesi Anneleri'nin talepleri talebimizdir” dedi.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası vesilesiyle İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen devrimci kurumlar, “Gözaltında kayıpların hesabını sormaya devam ediyoruz” şiarıyla eylem düzenledi.

ICAD Uluslararası Büro’nun çağrısıyla İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) tarafından Claraplatz meydanında düzenlenen basın açıklamasına Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de destek verdi.

İCAD adına Almanca yapılan basın açıklamasında; “Hitler Almanyasından Latin Amerika'ya, Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a, Suriye'den Kolombiya'ya, Meksika'dan Belucistan'a, Mısır'dan Fas’a kadar dünyanın birçok ülkesinde uygulanan baskı ve sömürü sistemine karşı aktif mücadele eden insanlar gözaltında kaybedildi. Toplumlarda kaygı, belirsizlik ve korku iklimi yaratarak uygulanan bu kirli yöntemle toplumsal muhalefet susturulmak istenmektedir” denildi.

Gözaltında kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve sorumlularının yargılanması için dünya çapında mücadelenin sürdürülmesinin önemine dikkat çekilen açıklamanın devamında “Cumartesi Anneleri'nin talepleri talebimizdir” denildi:

*Gözaltında kayıpların akıbetleri açıklansın.

* Gözaltında kaybetme suçunun failleri üzerindeki cezasızlık hukukuna son verilsin

* Adalet sağlansın.

* Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin.

* Türk devleti, Birleşmiş Milletler (BM) Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalasın, onaylasın ve uygulasın.

* Galatasaray Meydanı'ndaki yasak uygulaması kaldırılsın."

KAYIPLARIN HESABI SORULSUN

Eylemde yerini alan Münevvver İltemur, 27 Mayıs 1995'ten itibaren Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi Anneleri'nin sesi olmaya çalışan bir insan hakları aktivisti. ANF’ye konuşan, İltemur; “O zaman da bizi her hafta gözaltına alıyorlardı. Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu karara rağmen faşist Türk devleti uzun süredir Galatasaray Meydanı’nı Cumartesi İnsanları’na kapatmış durumda. Bu son 5-6 haftadır Cumartesi Anneleri, kardeşleri Cumartesi insanları, gözaltılarla sindirilmek istenmektedir. Ama sindiremeyecekler, susturamayacaklar. Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun. Kaybedenler kaybedecek” diye konuştu.

İGİF adına siyasetçi Ali Orak ise, faşizm ve faşist diktatörlüklerin kendi varlıklarını sürdürebilmek için halklara, muhaliflere, devrimcilere saldırdığını belirterek, "Meşrulaştırılmak istenen gözaltında kaybetme politikalarına karşı bizler ezilenler, muhalifler, demokratlar, yurtseverler sokaklarda olmayı sürdüreceğiz. Cumartesi Anneleri'nin talepleri karşılanıncaya kadar mücadelemizden geri adım atmayacağız, mutlaka ama mutlaka hesap soracağız" diye vurguladı.

Eylem, uluslararası dayanışma çağrılarının yapıldığı sloganlarla sonlandırıldı.