Avrupa’da, ‘TV’lerime dokunma’ eylemleri yayılıyor

Fransız uydu şirketi Eutelsat’ın Stêrk TV, Ronahi TV ve News Channel’in yayınını durdurma kararı Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Niedersachsen eyaletinde yaşayan Kürdistanlıların katılımı ile Eutelsat protesto edildi. DKTM Hannover, Hildesheim, Wolfsburg, Oldenburg, Nienburg ile Walsrode ve Ronahi Kadın Meclisi ortaklaşa bir yürüyüş organize etti.

Yürüyüşün açılış konuşmasını DKTM Hannover Eş Başkanı Cîwan Çewlik yaptı. Saygı duruşu ile devam eden yürüyüşte RTÜK ile Eutelsat iş birliği kınandı. Yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kürt basınına yönelik baskılar kınandı. NAV-DEM’in Almanca bildirisinin de okunduğu eylem Türk Konsolosluğu önünde sona erdi.

STUTTGART

Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)’in çağrısıyla, Stuttgart’ta Hayır Platformu, HDK Stuttgart ve Demokratik Güç Birliği’nin birlikte organize ettiği yürüyüş ve mitingde, Eutelsat tarafından yayını durdurulmak istenen News Channel, Stêrk TV ve Ronahî TV'ye sahip çıkıldı. Eutelsat protesto edildi.

Mitingde Kürt televizyonlarının logolarının bulunduğu dövizler taşındı, yürüyüş boyunca Eutelsat’ı protesto eden, ezilenlerin sesi Kürt televizyonlarının sahiplenilmesi gerektiği belirtildi.

Ankara’da işlerine iade edilme talebiyle açıklık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın, Dersim’deki askeri operasyonda hayatını kaybeden oğlunun cenazesini alabilmek için açlık grevinde bulunan Kemal Gün’ün direnişlerine sahip çıkıldı, dövizleri taşındı.

Mitingdeki ilk konuşmayı Die Linke adına milletvekili Heike Hänsel yaptı. Hänsel, Kürt TV’lerinin kapatılmak istenmesinin basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu belirterek Eutelsat’ı protesto etti.

GAZETECİ MEŞALE TOLU’YA ÖZGÜRLÜK

Stuttgart’ta Hayır Platformu adına konuşan Aynur Karakaya da Eutelsat’ı protesto etti, Kürt TV’lerini sahip çıktı, Türkiye’de tutuklanan Alman gazeteci Meşale Tolu’nun hemen serbest bırakılmasını istedi, açlık grevindeki akademisyenlere sahip çıktı.

Yürüyüşte ayrıca “Meşale Tolu’ya özgürlük”, “Freiheit für Meşale Tolu” dövizleri taşındı. Alman gazeteciler Meşale Tolu ve Deniz Yücel’in yanı sıra Türkiye’deki tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği dile getirilen yürüyüşte Meşale Tolu’ya özgürlük içeren konuşma yapıldı.

Mitingde bir konuşma yapan Meşale Tolu’nun halası, Meşale’nin Alman bir gazeteci olduğunu, Türk devletine muhalefet edenlere terörist ilan edildiğini ve tutuklandığını, Alman devleti ve AB ülkelerinin insan haklarını ihlal eden Türk devletiyle her türlü işbirliğini bitirip tavır alması gerektiğini, sadece Meşale Tolu değil Deniz Yücel başta olmak üzere bütün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini belirterek “Biz ailesi olarak sonuna kadar Meşale’nin arkasındayız” dedi…

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Eutelsat protestosu düzenlendi. NAV-DEM tarafından organize edilen yürüyüşte Hessen ve Saarland eyaletlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

HBF önünde başlayan yürüyüşte “Kürt basını üzerinde ellerini çek”, “Rojava ve Şengal’e dokunma”, “Erdoğan diktatörlüğüne hayır” pankartlarının yanı sıra “Stêrk TV, News Channel ve Ronahi TV’ye dokunma” yazılı dövizler taşındı. Türkiye’de tutuklu bulunan Alman gazeteciler Deniz Yücel ile Meşale Tolu’ya özgürlük talebinin bulunduğu pankartların da olduğu yürüyüş Römer Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca sık sık, Eutelsat ve Erdoğan aleyhine sloganlar atılarak, Kürt TV’lerinin yayınlarının kesilmesi kararına tepki gösterildi.

Römer Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde NAV-DEM adına yapılan konuşmada, Kürt basının sesinin hiçbir gücün susturamayacağı dile getirildi.

Avrupa ülkelerinin her zaman basın özgürlüğü üzerine durmadan açıklamalar yapıldığı ve basın özgürlüğü noktasında nutuk verenlerin mesele Kürtler olunca basın özgürlüğünü hiçe saydığı vurgulandı.

AGİF Eş Başkanı Mesut Duman da Meşale Tolu’nun Rojava’da şehit düşen Ivana Hoffmann’ın cenazesine katıldığı için tutuklandığını belirtti ve yürüttükleri kampanya hakkında bilgi verdi.

Mitingde Die Linke Jan Schalauske, Dr. Michail Milk, İAB YXK, temsilcileri konuşma yaparak Kürt basını üzerindeki bu anti karardan derhal vaz geçilmesi gerektiği belirtildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Eutelsat protesto edildi.

Hamburg, Bremen ve Kiel’den Kürdistanlılar ve dostlarının katılımı ile düzenlenen yürüyüşte, Eutelsat’ın bu kararı protesto edildi.

Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüş öncesinde bir konuşma yapan Hamburg Sol Parti milletvekili Martin Dolzer, Kürt halkının büyük emekleriyle kurulan televizyonların kapatılarak, Kürt halkının iradesine büyük saygısız yapılmak istendiğini söyledi.

“Televizyonların kapatılmak istenmesi ve bunun yanı sıra YPG flamalarını yasaklamak istenilmesi, bizzat Erdoğan’ın talimatlarıyla gerçekleştirildi” diyen Dolzer, böylesi bir kararla Avrupa devletlerinin kendi hukuklarını çiğnediğini söyledi.

Bu yanlıştan bir an evvel dönme çağrısı da yapan Dolzer, her ulus gibi, Kürt halkının da kendi ana diliyle medya iletişim araçlarına sahip olması gerektiğini belirtti.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi’nin bildirisini ise Leyla Kaya okudu. Erdoğan’ın politikalarına hizmet eden bu kararı tanımayacaklarını belirtti. Yürüyüşte sık sık, “Katil Erdoğan, özgürlüğün sesini susturamazsınız”, “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı.

Kadınların çoğunlukta olduğu yürüyüş mitingle sona erdi.

ÖREBRO

AKP Hükümeti ile işbirliği yapan Fransız uydu şirketi Eutelsat'ın Kürt televizyonlarını kapatma girişimi İsveç Örebro ilinde dün yapılan bir gösteriyle protesto edildi.

Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı üzerinde il merkezindeki meydanda yapılan gösteride derneğin konu hakkında kamuoyuna yaptığı açıklama okundu. İsveç hükümeti ve medya kuruluşlarına Türk devletinin ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara karşı çıkmaları ve Kürt medyasını sahiplenmeleri çağrısı yapıldı.

Ellerinde “Kürt televizyonları susturamaz” yazılı bir pankart taşıyan eylemciler, Türk devleti ve AKP Hükümeti'ni kınayan sloganlar attılar.

BASEL

Fransız uydu şirketi Eutelsat’ın Stêrk TV, Rohahî TV ve News Channel’in yayınlarını durdurma kararı İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Dem-Kurd öncülüğünde Kaserne'de bir araya gelen kitle Eutelsat şirketini protesto etti.
Kitle adına Dem-Kurd Eşbaşkanı Elif İşcan Almanca hazırlanan bildiriyi okudu. Sık sık sloganların da atıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK bayrakları ve Almanca hazırlanan pankartlar asıldı.

MİLANO

İtalya’nın Milano kentinde Tiyatro Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Eutelsat’ın kararını kınadı. Bu kararın hukuksuz ve faşizan bir uygulama olduğuna dikkat çekilen eylemde, “News Chanel, Stêrk TV, Ronahi TV Kürt direnişinin sesidir" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

TORİNO

Torino kentindeki eylem adresi ise Castello Meydanı idi.

Eyleme İtalyanlar büyük ilgi gösterdi. Konuya ilişkin yüzlerce bildiri dağıtılırken, gazeteci Giuseppe Misuraca yaptığı konuşmada, uluslararası kamuoyunun Türk devletinin Kürtler üzerindeki inkar ve imha politikasına son vermesi için çağrıda bulundu.

FIRENZE

İtalya’nın Firenze kentinde de bir yürüyüş ile Eutelsat’ın kararı protesto edildi. Santa Maria Novella Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Amerika ve Fransa konsolosluğu önünde bir basın açıklaması ile devam etti.

Kürt Komitesi ve İtalyan dost kurumlar tarafından organize edilen yürüyüşte kurum temsilcileri birer konuşma yaparak "Türk devleti Rojava'da katliam yapmaya devam ediyor ve Kürtlerin TV kanallarını kapatıyor. Avrupa ise sadece seyrediyor ve Türkiye'ye elindeki mülteci kozunu kullanarak Kürt Kanallarının kapatılmasını istiyor” denildi.

Avrupa ve dünya kamuoyunun bu konuda artık adım atması gerektiği de vurgulanan eylem, “Viva Öcalan”, “Viva Kürdistan " sloganları ile Cumhuriyet meydanında sona erdi.